Vianočné medovníčky

Potrebujeme:

 400 g hladkej múky T650

120 g práškového cukru

2 polievkové lyžice medu

1 čajová lyžička škorice

1 čajová lyžička perníkového korenia

1 čajová lyžička sódy bikarbóny

125 g masla

2 vajíčka

 

Postup:

V miske zmiešame múku, cukor, sódu bikarbónu, perníkové korenie a škoricu.

Pridáme nakrájané kúsky masla, vajcia a med. Všetko spolu dôkladne vymiesime na hladké a nelepivé cesto. Ak je cesto príliš lepivé, pridajte trochu múky.

Zabalíme cesto do potravinovej fólie a necháme ho odpočinúť v chladničke aspoň 30 minút.

Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 0,5 cm. Pomocou vykrajovačiek vykrojíme obľúbené tvary (hviezdičky, srdiečka, stromčeky).

Medovníčky prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme v predhriatej rúre na 170 °C približne 8-10 minút, kým okraje jemne nezhnednú. Dávajte pozor, aby ste ich neprepiekli – mäkké ostanú, ak sú jemne upečené.

Ak nechceme medovníčky zdobiť bielkovou polevou, môžeme ich pred pečením potrieť rozšľahaným vajíčkom a ozdobiť orechom.

Vychladnuté medovníčky môžeme ozdobiť polevou z bielkov (bielok vyšľaháme s práškovým cukrom a pár kvapkami citrónovej šťavy) alebo alebo ich nechať len tak – sú chutné aj bez nej!

Medovníčky sú krásne mäkké, voňavé a lahodné. Ideálne na sviatočný stôl alebo ako darček pre vašich blízkych!

Medovníčky je dobre skladovať v uzavretej nádobe. Ak by medovníčky stvrdli, dáme k nim kúsok jablka alebo chleba a medovníčky budú opäť mäkke.

Šťastné a voňavé pečenie prajem! 🍪🎄